Aanleggen van een houten schutting

In dit artikel hebben wij een stappenplan uitgewerkt zodat je aan de slag kan gaan met het aanleggen van je houten schutting je tuin. Ook zullen wij de kosten van het aanleggen bespreken zodat je alle informatie hebt en niet voor verrassingen komt te staan.

KOSTEN VAN EEN HOUTEN SCHUTTING

In de kosten van een houten schutting kan verschil zitten natuurlijk, dat ligt eraan bij welke leverancier je de houten schutting gaat kopen. Als wij kijken naar de prijs van een houten schutting van 180 x 180 cm kan de prijs op lopen van €25,- tot aan €170,- en dat is een aardig verschil.

De reden van het verschil ligt in de kwaliteit van het hout. Kies je voor een goedkope variant dan kan je er vanuit gaan dat de kwaliteit een stuk minder is. Kies je voor een duurdere variant zal de kwaliteit van de schutting een stuk beter zijn.

OVERIG MATERIAAL

Daarnaast moet je ook rekening houden met de overige materialen die je nodig hebt om de schutting vast te kunnen zetten tegen een andere schutting. Houd daarom ook rekening met de kosten van deze materialen. Ook voor deze materialen geldt, hoe goedkoper, hoe minder de kwaliteit van het materiaal zal zijn.

KOSTEN OVERIG MATERIAAL

Als we kijken naar verbindingshoekjes kan je rekening houden met een prijs tussen de €5,- tot €10,- per 6 stuks.

Met steunpalen zullen de kosten tussen de €10 tot €40,- worden.

De kosten van een poortdeuren zullen tussen de €60,- tot €200,- liggen.

En je kan rekening houden met kosten tussen de €25,- tot €50,- voor poort bevestigingsmateriaal.

STAPPENPLAN AANLEG HOUTEN SCHUTTING

Berekenen van het materiaal

Je begint met het bereken hoeveel schutting delen je nodig hebt voor je tuin, deze meet je op in meters.

Bijvoorbeeld: je plaatst 180×180 cm schuttingen en 8×8 cm bevestigingspalen. Je deelt dan de aantal meters door 1,88 (aantal cm schuttingdeel + bevestigingspaal).

De uitkomst is het aantal schuttingdelen wat je nodig hebt voor je tuin. Hoeveel bevestigingspalen je nodig hebt, is het aantal schuttingsdelen + 1.

Het advies wat vaak wordt gegeven is om palen van 270 cm aan te schaffen, omdat deze diep de grond in gaan.

Om een schuttingsdeel vast maken aan de palen zijn er 2 verbindingshoeken nodig, dus 4 per schuttingsdeel.

De voorbereiding

Span 5 cm boven de rond een draad waterpas van begin tot aan het einde van de schutting. Hierdoor kan je de palen in een rechte lijn zetten.

De schutting plaatsen

Voor de eerste paal maak je gebruik van een grondboor, vlak langs het touw en tegen de muur van je woning. Houd wel rekening met leidingen die onder de grond lopen. Dan sla je de paal tot een hoogte van 180 cm in de grond, natuurlijk waterpas.

Daarna vul je het gat dicht, let daarbij ook op de soort grond. Is het een zachte grond van veen of klein, dan is het noodzakelijk om het met beton dicht te maken.

Vul het gat voor de helft met water en doe er wat mortel bij en laat het 15 minuten drogen.

Boor gaatjes in de schutting aan de binnenkant op de palen van 30 cm en 160 cm en schroef de verbindingshoeken vast aan de paal en zet het vervolgens vast aan het schuttingsdeel.

Zorg er voor dat de schutting 10 cm boven de grond komen of tegen de tegels komen te hangen zodat de natte ondergrond de schutting niet kan aantasten. Zo werk je heel de tijd door totdat de schutting af is!