In dit artikel vertellen wij meer over schermmateriaal. Wat is schermmateriaal precies en wat voor soorten materialen zijn er? Dit en meer kan je vinden in dit artikel!

WAT IS SCHERMMATERIAAL PRECIES?

Schermmateriaal is eigenlijk simpelweg het materiaal waar een schutting van gemaakt is.

Tegenwoordig zijn er enorm veel varianten bij gekomen en kan een schutting gemaakt worden van allerlei soorten schermmaterialen. De prijs hangt natuurlijk af van het materiaal wat je gaat gebruiken om een schutting mee te bouwen.

SOORTEN SCHERMMATERIAAL

Er zijn verschillende soorten materialen waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld gaas, beton, hout, steenkorven maar je kan ook kiezen voor kunststof. Wat ook een optie is, is een natuurlijke omheining zoals bijvoorbeeld een heg.

Gaas

Dit is een van de meest gebruikte materialen voor een omheining. Een schutting van dit materiaal is in veel varianten verkrijgbaar en je kan er ook voor kiezen om het doorzichtig of ondoorzichtig te maken.

Het gemak van een schutting met dit soort materiaal is dat er weinig tot geen onderhoud voor nodig is en dat het erg duurzaam is (40 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en plaatsing).

Voor een omheining met dit materiaal is een een beperkt tot matig budget nodig.

Beton

Beton is een robuust materiaal en wordt al jaren gebruikt om af te schermen, juist omdat het erg stevig is. Ook wordt dit vaak gebruikt om geluid en wind tegen te houden gedeeltelijk.

Ook het gemak aan een omheining van dit materiaal is dat er weinig tot geen onderhoud nodig is en dat het ook net als gaas duurzaam is (40 jaar, afhankelijk van de kwaliteit en plaatsing).

Dit is het enige nadeel, voor een schutting van dit materiaal heb je een matig tot hoog budget nodig omdat dit een duurdere variant is van een schutting/omheining.

Hout

Hout is een materiaal wat erg makkelijk aan te passen is en waar je veel mee kan. Dit is aanpasbaar voor elk budget.

Het onderhoud van schuttingen met dit soort materiaal kan weinig tot veel zijn, dat hangt echt af van de kwaliteit en plaatsing.

Ook de duurzaamheid wordt bepaald door de kwaliteit en plaatsing van de schutting (minder dan 10 jaar tot meer dan 75 jaar) en de prijzen kunnen ook erg verschillen.

Steenkorf

Dit is een van de laatste trends in tuinen, je kan hierbij zelf de opvulling, afwerking en stijl van palen bepalen. Je kan de steenkorven in je tuin ook gebruik als zitbanken of bloembakken.

Het is fijn materiaal omdat er weinig tot geen onderhoud voor nodig is en ook dat dit materiaal duurzaam is (meer dan 40 jaar). Wel is dit een van de duurste varianten en moet je een hoog budget hebben om dit te kunnen realiseren.

Kunststof

Een materiaal soort wat de laatste jaren steeds meer gebruikt wordt. Het materiaal is relatief goedkoop, vergt weinig tot geen onderhoud en wordt gemaakt van gerecycleerd materiaal. Deze zijn verkrijgbaar in zoals wel hout als beton imitatie.

Het is duurzaam en gaat voor meer dan 40 jaar lang mee en je moet een matig budget hebben om deze omheining aan te kunnen schaffen.

Natuurlijke omheining

Een natuurlijke omheining straalt veel rust uit en kan van verschillende planten gemaakt worden. Het nadeel is wel dat de groei traag en ongelijk is.

De hoeveelheid snoeibeuren hangt af van de gekozen plantensoort. Ook zullen sommige planten hun blad verliezen tijdens het najaar en dat betekent dat er minder afscherming is.

Het vergt veel onderhoud, is natuurlijk duurzaam (Gaat tot meer dan 40 jaar mee) en de prijs kan erg verschillen dus een laag tot hoog budet is er nodig, afhankelijk wat voor soort planten je in je tuin wilt.